Poznajemy kuchnię roślinną i oswajamy tofu
Już 25 października odbędzie się drugie wydarzenie – OSWAJAMY TOFU.
OSWAJAMY TOFU odbędzie się 25 października w Strefie (Długa 11), o godzinie 16:00.
Głównym punktem programu będzie wykład oraz pokaz gotowania, poprowadzony przez
Agatę Wilkowską, autorkę e-booka Oswoić tofu i współzałożycielkę Otwartych Klatek.
Bydgoszczanie będą mogli zobaczyć jak w prosty i szybki sposób przygotować smaczne
potrawy z tofu.
Tofu to wykonany z mleka sojowego azjatycki ser twarogowy. Wynaleziono je w Chinach
w 164 r. n.e. Jest dobrym źródłem białka i świetnym składnikiem wypieków, zapiekanek,
kotletów, dań warzywnych i wielu innych. Tofu dostępne jest nie tylkow sklepach ze
zdrową żywnością, ale także w większości supermarketów.
Celem cyklu wydarzeń Dobre Decyzje jest przybliżenie bydgoszczanom tajników
jajek, oraz zdrowotnych korzyści płynących z ich stosowania. Aktywiści Otwartych Klatek
udowodnią, że dieta wegańska jest różnorodna, smaczna i zdrowa. Ponieważ coraz
więcej ludzi przechodzi na weganizm, na rynku dostępnych jest więcej wegańskichproduktów niż kiedykolwiek wcześniej. Jednak tak naprawdę podstawą diety wegańskiej
nie są specjalistyczne produkty, które można kupić w sklepie ze zdrową żywnością, ale
świeże warzywa, owoce, kasze czy rośliny strączkowe. Dieta wegańska oparta na nich
może być bardzo tania. Poza tym, przygotowywanie dań wegańskich nie jest trudniejsze
niż przygotowywanie dań niewegańskich, a jednocześnie pozwala na odkrycie nowych
składników i przepisów.